Spoed? Bel 0318 724 901

Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je je wensen rondom de bevalling opschrijft. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is tegelijkertijd een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn, van de bevalling en van elkaar. Als je angst hebt voor dingen rondom de bevalling, door verhalen of eigen ervaring, kun je je angsten benoemen Het is bedoeld om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Dingen die als “normaal” worden beschouwd (zoals, dat je graag dicht bij je kind en partner wilt zijn en blijven) horen niet thuis in het geboorteplan. Het geboorteplan is er voor speciale wensen en ideeën.Het is niet verplicht een plan te schrijven!

  • Houd het simpel. Een geboorteplan past het liefst op één A4-tje. Vermeld in korte zinnen wat je wensen zijn. Wij moeten het plan in korte tijd kunnen lezen.
  • Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Zet het belangrijkste bovenaan. Zo weet je zeker dat deze dingen direct onder de aandacht komen.
  • Blijf positief in je bewoording. Maak een wensenlijst en geen lijst met eisen.

Een geboorteplan om zelf in te vullen vind je hier!

invulbaar geboorteplan.pdf

Als je een plan schrijft neem dit dan mee naar het bevallingsgesprek. Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dit nodig is. Na afronding bewaar je een kopie bij je zwangerschapskaart.