Spoed? Bel 0318 724 901

Wanneer bellen

Bel ons altijd:

  • Bij flink bloedverlies (meer dan een menstruatie)
  • Bij weeën vóór de 37ste week
  • Bij vruchtwaterverlies vóór de 37ste week

Wanneer de bevalling zich aandient na 37 weken gelden de volgende adviezen:

Weeën

Je kunt ons altijd bellen als je ons nodig hebt. In de meeste gevallen begint de bevalling met weeën. Als je gaat bevallen van je eerste baby, adviseren wij te bellen als de weeën twee uur lang elke vier minuten komen. Is dit niet je eerste bevalling dan kun je bellen wanneer de weeën één uur lang elke vier minuten komen. Het kan zijn dat we iets anders met je afspreken op het spreekuur, volg dat advies dan op.

Het breken van de vliezen

Dit kunt je merken doordat je ineens een grote hoeveelheid vocht verliest. Dit kan continu blijven lopen, ruikt zoetig en is kleurloos, wit, roze, groen of bruin. Is het vruchtwater kleurloos, roze of wit dan vragen wij je ons overdag tot 17:00 uur altijd te bellen. Breken de vliezen na 17:00 uur, bel ons dan om 9.00 uur de volgende ochtend. Indien de kleur groen of bruin is moet je altijd bellen, ook ’s nachts.

Als je twijfelt, of het vocht dat je verliest wel echt vruchtwater is, bel ons dan tussen 9.00 – 17.00 uur. Probeer wat vocht op te vangen, bij voorkeur in een bakje. Als dit niet lukt, draag dan een klein maandverband of inlegkruisje in je ondergoed.

Tekenen

Een beetje slijm of bloedverlies aan het einde van de zwangerschap wordt “tekenen” genoemd. Het is een normaal verschijnsel en hoeft geen signaal te zijn dat de bevalling meteen begint. Als het echter meer is dan een menstruatie, neem dan contact met ons op.

Ongerustheid

Wanneer je je zich ergens ongerust over maakt mag je ons natuurlijk altijd bellen!

Voor een bevalling bel je altijd de spoedlijn:
0318 – 724901

Zet deze vast in je telefoon!

Mocht je geen gehoor krijgen, bel dan naar de receptie van het ziekenhuis Gelderse Vallei, 0318-434343 en vraag naar Sela Verloskundigen!

Het is belangrijk dat uw huisnummer vanaf de weg goed zichtbaar is, ook ’s nachts. Wanneer dit niet zo is, regel dit dan alsnog, bijvoorbeeld door een A4 met het nummer achter een raam of een bordje aan de weg.. Dit maakt het zoeken gemakkelijker voor ons, maar ook voor de kraamverzorgster, de verpleegkundige die de hielprik t.z.t. komt verrichten en eventueel de ambulance.