Spoed? Bel 0318 724 901

Weeën

Het woord wee betekent letterlijk pijn. Maar in de verloskunde wordt bedoeld het samentrekken van de baarmoederspieren. Er zijn verschillende soorten weeën. Hieronder volgt een opsomming.

Zwangerschapsweeën/ harde buiken
Deze kan je vanaf de 3e maand gaan voelen.
De oorzaak is: het groeien van de baarmoeder en soms vermoeidheid of spanning.
Ze komen zonder regelmaat. Meestal doen ze niet echt pijn maar ze kunnen op menstruatiepijn en/of darmkrampen lijken.
Ze gaan vanzelf weer weg. Warmte en/of een lekkere massage kunnen heel ontspannend werken en zorgen er voor dat het sneller overgaat. Ga vroeg naar bed. Je mag eventueel een paracetamol nemen.

Voorweeën
Deze kun je vanaf de 6e maand gaan voelen. De oorzaak is:

  • Hevig trappen van de baby of hij draait zich om
  • Een volle blaas
  • De baby groeit snel, waardoor de baarmoeder extra oprekt
  • Vrijen
  • Moe zijn
  • Spanning
  • Een blaasontsteking

Ze komen 2-8 keer per uur, duren kort en zijn niet pijnlijk.
Ze kunnen ook 1-2 keer per uur komen, een paar minuten duren en wel pijnlijk zijn. Beide is normaal.
Een warm bad, lang onder een warme douche of een massage en ontspannen zorgen ervoor dat de voorweeën acceptabel zijn.

Indalingsweeën
Deze kun je voelen vanaf 30 weken tot vlak voor de bevalling.
De oorzaak is: het indalen van het hoofdje in het bekken.
Dit indalen hoeft niet met weeën te gebeuren. Heb je wel weeën dan voel je regelmatig de buik hard worden met eventueel een trekkende pijn in de onderbuik. Het kan wel enkele uren duren voordat het over is.
Om een onverklaarbare reden beginnen deze weeën vaak ’s avonds of ’s nachts. Waarschijnlijk ben je dan het meest ontspannen. Slaap overdag nog een paar uur.
Uiteindelijk blijkt de bevalling niet begonnen, want de weeën stoppen. Dit is vaak een teleurstelling. Nu helpen warmte en een ontspannende massage ook.

Bevallingsweeën
Deze weeën zijn pijnlijker dan de hierboven genoemde weeën. Ze zullen leiden tot ontsluiting. Het kenmerk van ontsluitingsweeën is dat ze opbouwen in kracht en frequentie. De weeën komen elke 3-4 minuten en houden ongeveer een minuut aan. De hierboven genoemde voorweeën kunnen overgaan in de bevallingsweeën. Wanneer je twee uur lang elke 3-4 minuten een wee hebt die een minuut aanhoudt, dan zal de bevalling waarschijnlijk begonnen zijn. Je kunt dan contact met ons opnemen. Wanneer het niet gaat om de bevalling van je eerste kindje dan kun je beter na 1 uur al contact opnemen. De bevalling zal namelijk waarschijnlijk sneller verlopen.