Spoed? Bel 0318 724 901

Foliumzuur

Foliumzuur slikken is belangrijk als je zwanger wilt worden of net zwanger bent. Het ondersteunt de groei van je baby in de eerste weken na de bevruchting en verkleint de kans dat je kindje een aangeboren afwijking krijgt.
Wat is foliumzuur eigenlijk, hoeveel heb je ervan nodig en hoelang moet je het slikken?

Wat is het:
Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11 en zit in veel voeding, zoals verse groenten, fruit, vlees, volkorenproducten en zuivel. Je lichaam heeft het nodig om goed te functioneren en te groeien.

Waarom extra als je kinderwens hebt of zwanger bent:
In principe krijg je genoeg foliumzuur binnen door wat je eet, maar als je zwanger bent of wilt worden, heb je meer nodig. Het speelt vanaf het vroegste begin van je zwangerschap namelijk al een belangrijke rol in de ontwikkeling van je ongeboren kindje:

  • Het is van belang voor de vorming van het centrale zenuwstelsel van je baby.
  • Het draagt tijdens je zwangerschap bij aan weefselgroei en de vorming van de placenta.
  • Het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje, open schedel of hazenlip.
  • Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt.

Ben je te laat begonnen met slikken?
Geen paniek! Ook als je geen foliumzuur slikte toen je zwanger werd, is de kans groot dat je kindje gezond ter wereld komt. Begin wel alsnog zo snel mogelijk met innemen.

Hoeveel extra heb je nodig?
Slik bij voorkeur tussen de 400 en 500 microgram foliumzuur per dag. Gebruik je zwangerschapssupplementen? Vaak is hier al voldoende vitamine B11 aan toegevoegd. Neem niet meer dan 1.000 microgram uit supplementen per dag.

Wanneer overleggen?

Er zijn een paar situaties waarin je het slikken van extra foliumzuur het beste even kan overleggen met ons. Vaak wordt een hogere dosis aangeraden als je:

  • Eerder een kindje hebt gekregen met een neuraalbuisdefect zoals een open ruggetje of schisis, of als jij of je partner geboren zijn met een dergelijke afwijking.
  • Epilepsie of suikerziekte hebt, of dit voorkomt in je familie.
  • Je meerdere miskramen hebt gehad.
  • Je al extra vitamine B11 of B12 op recept gebruikt.

In deze gevallen raden we je misschien aan om een andere dosering foliumzuur te slikken, die alleen via de apotheek te krijgen is.
Wil je meer informatie over het slikken van foliumzuur bekijk dan de volgende website: strakszwangerworden.nl