Spoed? Bel 0318 724 901

Blog ‘Prachtige start’

Een prachtige start

Simone vertelt..

Na middernacht ging de telefoon… De vliezen waren zojuist gebroken, het vruchtwater was helder en vermengd met een beetje bloed. Er waren ook al wat weeën, maar deze kwamen nog erg onregelmatig en waren niet zo sterk. We hadden afgesproken dat ze even lekker ging douchen en nog kon proberen te gaan slapen, dan zou ik de volgende ochtend even langskomen. Dat vond ze een goed plan! Ik gaf nog wat belinstructies voor het geval dat en deed mijn ogen weer dicht. Net toen ik weer in slaap begon te vallen, ging de telefoon weer.

Weer wakker

Nu hoorde ik een mannenstem. Sinds het laatste telefoontje waren de weeën volop begonnen en zat er weinig pauze tussen. Aan haar ogen te zien, kon hij vertellen dat het menens was. Dit was precies zo bij haar vorige bevalling, en toen koos ze voor pijnstillingsmedicatie. Maar ja, nu verwachtten ze hun tweede kindje, en iedere verloskundige weet: de tweede komt vaak het snelste van allemaal! Dus ik kleedde me gauw aan en stapte in de auto. Op het donkere bospad keek ik uit voor overstekend wild en niet veel later stapte ik hun huis binnen.
Ze had in haar zwangerschap bedacht dat ze graag in het ziekenhuis wilde baren, maar toen ik haar zag hadden we allebei al een gevoel dat we dat niet meer zouden redden. Om ons gevoel te bevestigen, voelde ik naar haar baarmoedermond en die was soepel, helemaal kort en al 7-8 cm ontsloten. Het hoofdje van de baby zat al vrij diep in het bekken en ik voelde al wat haartjes! Heel dapper besloot ze om thuis te blijven. Hoewel het ziekenhuis dichtbij was, leek een baby baren in de auto mij ook geen goed idee. Ik belde snel de kraamzorg voor assistentie en verwarmde gauw wat kruiken om alvast wat doeken en kleertjes warm te maken.

De bel..

Twintig minuten nadat ik voor het eerst de slaapkamer binnenstapte, begon ze al wat persdrang te krijgen en ze begon al een beetje mee te drukken, haar lijf deed de rest. Wat was ze sterk! De deurbel ging… dat was de kraamzorg al! De aanstaande vader wilde opstaan om open te doen, maar zijn vrouw had echt zijn steun nodig. Dus ik ging gauw naar beneden en deed de deur met mijn elleboog open, ik had namelijk al steriele handschoenen aangetrokken. De kraamzorg had op geen later moment moeten komen, nu dat zij er was kon ik mij volledig richten op de barende vrouw en kon zij nog een paar mooie foto’s maken.

Een paar minuten hierna werd een prachtig kindje geboren, met haar ene handje naast haar gezicht en de navelstreng los om haar nekje. Deze haalde ik nadat ze helemaal geboren was rustig eraf. Kindjes hebben regelmatig een navelstreng om hun nekje tijdens de geboorte en hier hebben ze vaak geen last van, en ook dit kindje had een prachtige start. Ze werd liefdevol ontvangen door haar beide ouders, terwijl haar grote zus nog lekker sliep in de kamer ernaast en geen flauw idee had dat er zojuist iets heel wonderlijks was gebeurd.
De kamer was gevuld met blijdschap en heel veel liefde. We waren allemaal onder de indruk van de kracht van de barende en de snelheid van deze geboorte. De placenta kwam geheel spontaan vlot hierna zonder enige hulp van mij. De navelstreng had de trotse moeder ongeveer een uurtje hierna doorgeknipt, nadat ze haar baby nog lekker aan de borst heeft kunnen voeden.

Voldaan gevoel

Binnen een paar uurtjes verliet ik stilletjes het huis weer en ging in de donkere nacht met een gevoel van voldoening weer terug naar mijn eigen huis. Ik bedacht me dat ik het helemaal niet erg vond om wakker gebeld te worden, dit had ik namelijk voor geen goud willen missen!