Spoed? Bel 0318 724 901

Blog “Sterke weeën?”

Annemieke vertelt:

Het is een rustige donderdagavond en ik wil net aanstalten gaan maken om te gaan slapen als Evert belt. Bij Nicolien zijn een uur geleden de weeën begonnen. Nicolien is zwanger van haar 3e kindje en over een paar dagen is de uitgerekende datum.

Tijdens het bevalgesprek eerder in de zwangerschap was ter sprake gekomen dat ze er een beetje van baalde dat het bij de 2e langer had geduurd dan verwacht en ze toen ook nog naar het ziekenhuis had gemoeten omdat de weeën niet sterk genoeg waren. Nu wil ze misschien wel uit voorzorg naar het ziekenhuis om teleurstelling te voorkomen. Al zou ze, als het goed gaat, graag thuis bevallen. Ze heeft nu een plan in haar hoofd: ze gaat ons pas bellen als de weeën echt pittig beginnen te worden. Ik hoef aan Evert dus niet meer te vragen of ik al snel moet komen. Snel pak ik nog even een pakje crackers en een banaan voor onderweg en ga op pad.

Tas inpakken

Bij binnenkomst is Evert druk bezig de laatste dingetjes in de tas te stoppen, want Nicolien had net gezegd: ik weet niet of dit wel heftig genoeg is. Nicolien staat onder de douche driftig haar weeën weg te zuchten en ik hoor aan haar ademhaling dat ze niet alleen pittige weeën heeft, maar dat ze ook al een beetje persdrang aan het wegzuchten is. Als de wee over is, begroet ik haar en zeg dat ze goed bezig is. Ook benoem ik dat het serieus klinkt dus dat het me verstandig lijkt dat ze onder de douche vandaan komt zodat we kunnen kijken hoe ver ze is.

Terwijl ze nog een wee wegzucht, ga ik vast naar de slaapkamer om snel wat spullen uit haar tas voor het ziekenhuis te halen, want ik ben overtuigd: deze baby laat niet lang meer op zich wachten.

Nadat ik een stuk of drie dingen uit de tas heb gehaald en op het bed heb gelegd, werp ik toevallig een blik op het bed. Tot mijn stomme verbazing is het leeg!

Achter mij staat namelijk Evert. Hij was de tas druk aan het inpakken en denkt nu dat ik hem spullen aangeef om IN de tas te stoppen! Snel leg ik hem uit dat ik denk dat de bevalling snel gaat en ik de spullen dus UIT de tas heb gehaald om alles klaar te hebben als de baby komt. Het kwartje valt snel.

Niet sterk genoeg?

Nicolien echter heeft zich intussen afgedroogd en komt de slaapkamer in. Ze gaat op bed liggen en heeft bijna direct reflectoire persdrang. Na constatering dat ze volledige ontsluiting heeft en de baby een goede hartslag heeft mag ze van mij toegeven aan het persgevoel.
Na twee weeën, terwijl het hoofdje van de baby al zichtbaar wordt, zegt ze: Annemieke, ik weet niet of deze weeën wel sterk genoeg zijn hoor!

Nog een wee later wordt Julian geboren en kunnen een stomverbaasde Nicolien en Evert lekker bij gaan komen en uitrusten!
Met een goed gevoel en blij dat het zo goed verlopen is, kon ik daarna rustig naar huis en gaan slapen.