Spoed? Bel 0318 724 901

Echoscopie

Echo’s

In onze praktijk maken we regelmatig echo’s. Het mogelijk om zelf door middel van een TV scherm mee te kijken als de echo gemaakt wordt. Met uitzondering van de echo voor de combinatietest en de ’20 weken echo’ worden alle medische echo’s in onze eigen praktijk gemaakt.

Pretecho

Vind je het fijn meer echo’s te krijgen dan je verzekeraar vergoed, dan is het mogelijk een zogenaamde pretecho te krijgen. Je kunt je baby nog even extra zien of het geslacht laten bepalen. Deze pretecho is voor eigen rekening. Je kunt hier meer informatie vinden over de kosten en pakketten die we aanbieden. Dit bieden we alleen aan voor cliënten uit onze praktijk. Bel ons voor een afspraak of meer informatie: 0318- 724900

Uitwendige echo

Terwijl je op de onderzoeksbank ligt wordt gel op je buik aangebracht en met een probe over je buik bewogen. Voor een echo via de buik is het handig als je blaas iets gevuld is. Een uitwendige echo is niet pijnlijk.

Inwendige echo
Als er een echo wordt gemaakt vóór 10 weken zwangerschap, dan doen we dit vaak d.m.v. een inwendige echo gemaakt, omdat dit betere beeldvorming bij een jonge zwangerschap mogelijk maakt. Ook in een latere periode kan er een reden zijn om een inwendige echo te doen, dit wordt dan met je besproken. Bij dit onderzoek zullen we, terwijl je op de onderzoeksbank ligt, een lang en 1,5 cm dik staafje met daarom heen een condoom, in de vagina inbrengen. Ongeveer zo diep als een tampon. Een volle blaas kan bij een inwendige echo in de weg zitten. Als dit het geval is, vragen we je om even te gaan plassen. Een inwendige echo is niet pijnlijk.

Vitaliteitsecho
Vanaf ongeveer 7 weken kunnen we het hartje van de baby zien kloppen. Dit geeft natuurlijk nog geen zekerheid voor de weken daarna, maar kan fijn zijn als bevestiging van de zwangerschap.

Termijnecho
Deze echo zal plaatsvinden tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. We kijken of het hartje van de baby klopt en de baby wordt opgemeten. Door deze meting kan nauwkeurig worden bepaald hoe ver je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is.

Echo bloedverlies
Bel ons als er in de zwangerschap sprake is van bloedverlies. Omdat dit vaak spannend is voor je, plannen we dan op korte termijn een echo voor je in als je dat wenst. Ook als je je nog niet aangemeld hebt in onze praktijk.

Groeiecho
Er kunnen verschillende redenen zijn om een groeiecho te verrichten, bijvoorbeeld als het lijkt of je kindje te hard of te langzaam groeit. Tijdens de groeiecho wordt de baby gemeten en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld.

Echo placentalokalisatie
De plek van de placenta (ook wel moederkoek genoemd) is niet van groot belang, zolang deze maar niet in de buurt van de uitgang van de baarmoeder ligt. Mocht tijdens de 20-weken echo blijken dat dit wel het geval is, dan maken we rond 30 weken een echo om de exacte locatie te beoordelen. Dit gebeurt meestal d.m.v. een inwendige echo.

Vruchtwaterecho
Als wordt vermoed dat er te veel of te weinig vruchtwater in de baarmoeder is, zal er een echo worden gemaakt. Tijdens deze echo wordt ook de groei van de baby beoordeeld.

Combinatietest
Met de combinatietest kan vroeg in de zwangerschap worden onderzocht of er een verhoogde kans is dat een kindje Downsyndroom, Edwardssyndroom of Patausyndroom heeft. De echo is een onderdeel van de combinatietest en wordt gemaakt in de periode van 11 tot 14 weken zwangerschap. Deze echo wordt je aangeboden als onderdeel van de prenatale screening en is zeker niet verplicht.

20-weken echo
De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. De echo wordt meestal gemaakt als je tussen de 19 en 20 weken zwanger bent als onderdeel van de prenatale screening.