Wil je je aanmelden? Dat kan per email, telefonisch of klik hier om ons een appje te sturen!

Veelgestelde vragen over een miskraam

Hoe vaak komt een miskraam voor?

Per jaar krijgen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een miskraam. Ongeveer één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam.

Wat is de oorzaak van een miskraam?

De precieze oorzaak van een miskraam is meestal niet te achterhalen. Wel weten we dat er meestal iets niet goed was met het vruchtje.

Hoe zie je dat de miskraam begonnen is?

Een miskraam begint vaak met wat donkere afscheiding, maar kan ook meteen met helder bloedverlies beginnen. Daarbij ervaar je krampen als bij een menstruatie. De duur en kracht ervan zijn per vrouw verschillend. Meestal vindt de miskraam plaats binnen 12 weken zwangerschap.

Wat moet ik doen als ik een miskraam krijg?

Zorg dat je voldoende maandverband in huis hebt gebruik eventueel pijnstillers tegen de krampen. Als je moet plassen, kun je dit in een vergiet doen. Dit helpt je om te zien óf en hoe grote stolsels je verliest.

Wanneer moet ik contact opnemen met de verloskundige?

  • Als je ons nodig hebt, ongerust bent of een vraag wilt stellen;
  • Als je koorts krijgt;
  • Als je je niet lekker voelt, bijvoorbeeld als je duizelig of zweterig wordt.

Wat doe ik na de miskraam?

Bel ons gerust na de miskraam. We overleggen dan samen met jou of het nodig is dat er nog een echo gemaakt wordt. De periode na de miskraam kan een emotionele tijd zijn. Beide ouders kunnen dit verschillend beleven. Deel je ervaringen met elkaar en ondersteun elkaar.

Kan ik zwanger worden na een miskraam?

Ja, je mag meteen weer zwanger worden na een miskraam. Meestal vindt de eisprong twee tot zes weken na de miskraam plaats.

Meer weten?

Wil je kennismaken met de verloskundigen van Sela, of heb je aanvullende vragen?
Neem contact met ons op of meld je aan.