Spoed? Bel 0318 724 901

Zwangerschapsklachten

Aambeien

Door harde ontlasting en hard persen kunnen aambeien ontstaan. Voorkom harde ontlasting door 2 liter water te drinken per dag. Eet vezelrijke voeding zoals bruin brood, groenten en ontbijtkoek. Ga als er aandrang is direct naar het toilet. Houdt de ontlasting niet lang op, daar wordt het harder van. Aambeien kunnen ook ontstaan tijdens het persen bij de bevalling. Heb je hier last van, vertel het dan. Wij kunnen eventueel medicijnen voorschrijven.

Bandenpijn

Bandenpijn voelt als een stekende pijn vooral aan de zijkant van de onderbuik in de buurt van de liezen. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen uitrekken. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Eventueel kan een doek of een speciale band om de buik verlichting geven. Dit zorgt voor extra steun.

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap worden de banden en spieren van het bekken slapper. Daardoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby bij de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal. Tijdens de zwangerschap kan het echter wat ongemak en pijn veroorzaken. Zorg voor voldoende rust, afwisseling van houding en met name ook voldoende beweging om de spieren sterker te maken. Neem eventueel contact op met een fysiotherapeut. Je kunt er meer over lezen in het boek “bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap” van Cecile Drost.

Bloedend tandvlees en bloedneus

Door het hormoon progesteron worden de bloedvaten dunner, bovendien neemt in het gehele lichaam de doorbloeding toe als u zwanger bent. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je sneller een bloedneus kunt krijgen of je tandvlees makkelijk kan bloeden. Let wel op of je geen tandvleesontsteking hebt. Dit kan harde buiken veroorzaken.

Borsten

Tijdens de zwangerschap gaat het borstweefsel groeien. Er worden meer melkklieren en meer bloedvaten aan gemaakt. Bij sommige vrouwen groeien de borsten 1 à 2 cupmaten. Bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal en zegt niets over de kwaliteit van de borstvoeding. Vanaf de derde maand kan er al melk uit de borsten komen. Het is belangrijk om een goed passende BH te dragen die meegroeit en voldoende ondersteuning biedt. Soms is het lastig deze te vinden.

Brandend maagzuur

Onder invloed van hormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en het kraakbeen weker. Dat geldt ook voor de kringspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit niet goed af. Daardoor hebben veel vrouwen last van brandend maagzuur. Probeer in eerste instantie die voeding te vermijden waar u last van krijgt. Soms helpt het als je melkproducten of rauwe havervlokken eet en niet teveel tegelijk eet. Spreid je maaltijden over de dag. Wanneer je last blijft houden, meld het dan op het spreekuur. Er zijn een aantal medicijnen tegen brandend maagzuur die ook tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden.

Duizeligheid

Tijdens de zwangerschap kunt je last hebben van duizeligheid. Oorzaken van duizeligheid kunnen zijn:

  • Lage bloeddruk. Tijdens de zwangerschap kun je plotselinge bloeddrukdalingen hebben. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat je duizelig wordt.
  • Lage bloedsuikers. Het is van belang om tijdens de zwangerschap vaker wat te eten. Als je dit niet doet kan je bloedsuikerspiegel te laag worden. Dit heeft duizeligheid tot gevolg.
  • Rugligging. Wanneer je op je rug ligt, kan de baarmoeder een belangrijke ader naast de ruggenwervel dichtdrukken, hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort bij jou, waardoor je duizelig wordt.
  • Bloedarmoede (een laag Hb).

Griep

Het kan gebeuren tijdens de zwangerschap dat je griep krijgt. Voor je baby kan dit geen kwaad. Die wordt niet ziek. Zorg ervoor dat je goed blijft drinken en neem veel rust. Als je koorts hebt, neem dan 500 mg paracetamol in. Dit zorgt ervoor dat je temperatuur iets daalt. Neem bij aanhoudende koorts contact op met je huisarts.

Haargroei

Onder invloed van het hormoon progesteron groeit het haar extra hard in de zwangerschap. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen. Deze haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is.

Haaruitval

Het kan gebeuren dat je last hebt van haaruitval. Dit kan komen door een vitamine gebrek. Het slikken van Vitamine B- complex kan verbetering geven. Na de bevalling vallen ook alle extra haren die je in de zwangerschap hebt gekregen weer uit.

Harde buiken

Worden ook wel oefenweeën genoemd, omdat ze worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Harde buiken zijn vaak een teken van het lichaam dat je teveel hooi op je vork neemt. Bel eens wat afspraken af en probeer rust in je leven te creëren.

Hartkloppingen

Het hart moet in de zwangerschap veel meer bloed rondpompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Als je zwanger bent, komen extra hartslagen vaker voor. Vooral rond de 30-34 weken zwangerschap wordt het hart extra zwaar belast. Als je geen hartpatiënt bent, kan je lichaam dit allemaal prima aan.
Tip: Als je last hebt van hartkloppingen, raak dan niet in paniek. Het is heel normaal. Ga even rustig zitten en blijf rustig ademen, dan zakt het vanzelf.

Hoge bloeddruk

Aan het einde van de zwangerschap kan de bloeddruk, de onderdruk, wat oplopen. Dit is normaal. De baby wordt steeds groter en het lichaam krijgt steeds meer moeite om goed te blijven werken. Rust is belangrijk. Een hoge bloeddruk kan echter lijden tot zwangerschapsvergiftiging. Daarom is het belangrijk dat de bloeddruk regelmatig wordt gecontroleerd en dat je onze adviezen opvolgt.

Indalen van het hoofdje

Het indalen van het hoofdje in het bekken vindt meestal plaats voor de 38e week van de zwangerschap. Niet ieder kindje gaat met het hoofdje vast in het bekken zitten voor de bevalling. Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje, en het hoofdje daalt niet in, dan willen we graag voor de bevalling weten waarom het hoofdje niet indaalt. Daarom wordt er dan rond de 38ste week een echo gemaakt. Worden er geen oorzaken gevonden dan staat niets een normale bevalling in de weg.

Jeuk

Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap. Er zijn diverse redenen voor dit verschijnsel. De hormonen veroorzaken een lichte stuwing in de lever. De lever werkt daardoor minder goed. Het gevolg is dat er galsappen in het bloed terechtkomen en deze sappen veroorzaken de jeuk. Soms brengt talkpoeder of mentholgel wat verlichting.  De jeuk is onmiddellijk weg zodra de baby geboren is, maar meld het altijd aan ons als je klachten hebt.

Lage rugpijn

Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Die banden en spieren geven dan weinig steun meer. De spieren van uw rug moeten nu veel meer gewicht dragen. Hierdoor wordt de rug overbelast en krijg je soms lage rugpijn. Hier kan een buikband of een doek voor verlichting zorgen. Let verder ook op een goede houding.

Misselijkheid

Vroeg in de zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid. Dat komt door een hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt (HCG- hormoon). Meestal verdwijnt de misselijkheid tussen 12 en 16 weken. Daarna wordt het werk van het HCG- hormoon overgenomen door andere hormonen. Kleine lichte maaltijden verspreid over de dag kunnen de misselijkheid verminderen. Neem als je ’s ochtends wakker wordt, voor het opstaan een biscuitje, ontbijtkoek, liga of iets dergelijks en sta daarna op. Zorg dat je op tijd naar bed gaat (dat is vaak niet zo moeilijk omdat je in het begin van de zwangerschap vaak moe bent). Gember of gembertabletten kunnen verlichting geven. Zo niet, neem dan contact met ons op, om te zien of je behandeling nodig hebt.

Moeheid

Hetzelfde hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt, zorgt ervoor dat je de eerste drie maanden van de zwangerschap meer vermoeid bent. Het is dus niet vreemd dat je meer wilt slapen dan voor de zwangerschap. Meestal verdwijnt de moeheid tegelijk met de misselijkheid. Blijf je moe, dan kan dit op een gebrek aan ijzer duiden. Tijdens de eerste afspraak vragen we je bloed te laten afnemen. Wij laten dan ook je Hb (ijzergehalte) te meten. Bij een ijzertekort krijg je medicijnen voorgeschreven.

Pigmentvlekken

Door het zwangerschapshormoon krijgt je meer pigment in de huid, waardoor het kan zijn dat je overal bruine vlekken krijgt. De meest bekende is de donkere lijn van schaambot naar de navel. Ook het zwangerschapsmasker (= vlindervormige bruine verkleuring over het voorhoofd, de neus en de wangen) wordt veroorzaakt door verhoogde pigmentatie.
Tip: Wees voorzichtig met de zon, door de verhoogde pigmentatie van de huid kan het zijn dat je erg vlekkerig bruin wordt. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Plassen

Vaker plassen dan je normaal gewend bent, is tijdens de zwangerschap normaal. Het zijn vaak mini plasjes. In het begin van de zwangerschap zijn hormonen vaak de boosdoener. Tegen het einde van de zwangerschap is het de enorme baarmoeder die op uw blaas drukt. Jammer genoeg is hier niets aan te doen. Let echter wel op of u geen pijn bij of na het plassen hebt. Dit zou kunnen duiden op een blaasontsteking. Laat bij twijfel de urine even nakijken bij de huisarts.

Een blaasontsteking wordt niet eenvoudig opgemerkt in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is meestal niet aanwezig en vaak kleine beetjes plassen hoort ook al bij de zwangerschap. Eigenlijk is erge buikpijn, voornamelijk onder in de buik het enige wat op een blaasontsteking kan wijzen. Zeker als alle bovenstaande klachten niet op u van toepassing zijn. Wanneer u wat ochtendurine naar de huisarts brengt, kan deze bevestigen of u een blaasontsteking hebt. Een blaasontsteking kan tijdens de zwangerschap gewoon behandeld worden, dit gebeurt door middel van een antibioticakuur. Vraag altijd even aan de apotheker of u deze medicijnen mag nemen in de zwangerschap. Neem zolang als de kuur duurt extra rust, dit bevordert de genezing. Drink extra. Laat de urine controleren als de kuur op is om te kijken of de blaasontsteking echt over is.

Ongewild urineverlies komt in de zwangerschap regelmatig voor. Het wordt veroorzaakt doordat de sluitspier van de blaas is verslapt door het zwangerschapshormoon en, later in de zwangerschap, doordat de blaas van zijn plaats wordt gedrukt door de groeiende baarmoeder.
Het is van belang om de bekkenbodemspieren goed in conditie te houden om urineverlies te beperken. Mocht je klachten hebben, vraag dan op het spreekuur welke oefeningen je kunt doen.

Slapende handen (het carpale tunnelsyndroom)

Veel zwangere klagen over slapende handen en soms pijn tinteling in hand of onderarm. Deze klachten treden het meest ’s nachts op, maar er zijn ook zwangere die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben. De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm, waar alle zenuwen van de hand en vingers doorlopen. Ook al houd je geen zichtbaar vocht vast, in de zwangerschap heb je altijd extra vocht in het lichaam. Het vocht in dit tunneltje zorgt ervoor dat de zenuwen bekneld raken en dit geeft klachten als tinteling, slapende hand en soms zelfs pijn waar je ’s nachts van wakker wordt. Veel vrouwen klagen over verminderde kracht in de hand. Het kan helpen wanneer je ’s nachts slaapt met skate-polsbeschermers aan, hierdoor wordt het tunneltje in de onderarm niet afgekneld. Neem anders contact op met een ergotherapeut.

Slijmprop

De slijmprop is een hoeveelheid helder slijm met soms een beetje bloed erin, helderrood, of bruinig. Je kunt deze zomaar verliezen. Het is geen teken dat de bevalling gaat beginnen wanneer je de slijmprop verliest. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over wanneer de baby wordt geboren. Het kan zelfs zo zijn dat de bevalling nog een aantal weken op zich laat wachten na het verliezen van de slijmprop.

Spataderen

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van spataderen, omdat je meer vocht vasthoudt. Bovendien kan de bloedsomloop door de steeds groter wordende baarmoeder wat belemmerd raken. Spataderen ontstaan meestal op de benen of op de grote schaamlippen. Als je er aanleg voor hebt, kan het ontstaan van spataderen moeilijk voorkomen worden.

  • Draag in elk geval geen knellende kousen of andere kleding.
  • Zorg ervoor dat je niet te lang staat of zit.
  • Lopen is prima.
  • Plaats het voeteneind van je bed iets omhoog (maximaal 10 cm) of doe een kussen onder het matras.
  • Er bestaat een massagetherapie tegen spataderen. (Jom – therapie) De bloedsomloop in de benen wordt gestimuleerd en daardoor verminderen de klachten en de spataderen verdwijnen na de bevalling bijna allemaal. Vraag tijdens het spreekuur eventueel naar het telefoonnummer van een Jom-therapeut bij jou in de buurt.
  • Een andere optie is het dragen van steunkousen.

Spierkrampen

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van spierkrampen of rusteloze benen. Dit komt in de meeste gevallen door de grootte van de baarmoeder, die de doorbloeding van de benen belemmert. Dit ontstaat meestal aan het einde van de nacht. Als dat zo is kan het komen door de afkoeling van de benen. Zorg dat je de benen lekker warm houdt gedurende de nacht. (draag geen knellende sokken die de bloedsomloop belemmeren) Neem wisselbaden en laat je partner de benen masseren met olie voor het slapen gaan. Beweeg bij kramp het been of de voet in de tegenovergestelde richting.

Stuitligging

Heb je het idee dat je kindje met het hoofdje tegen je ribben ligt, vertel het dan aan ons. Tot de 35e week mag dit gewoon. Vanaf de 37e week wordt de kans dat de baby vanzelf draait steeds kleiner. Mocht de baby met 36 weken nog niet goed liggen dan kunnen we proberen de baby in de juiste positie te draaien. (zie uitwendige versie)

Vaginale infecties

Omdat de zuurgraad in de vagina tijdens de zwangerschap verandert, bent je gevoeliger voor een vaginale infectie. Dit is te merken doordat er meer afscheiding is dan normaal. Was de vagina niet met zeep en draag katoenen ondergoed. Is de vagina gezwollen, geïrriteerd en heb je last van jeuk en witte korrelige afscheiding, dan heb je waarschijnlijk een candida infectie. Je kunt zelf bij de drogist gynodaktarin kopen om de klacht te behandelen.

Vocht vasthouden

In de zwangerschap is het normaal, dat je een beetje vocht gaat vasthouden. Sommige vrouwen houden echter zoveel vocht vast dat niet alleen handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Te veel vocht vasthouden kan betekenen dat de bloeddruk omhoog gaat. Wanneer dit het geval is, overleg dan altijd met ons. Wij zullen de bloeddruk controleren en eventueel advies geven. Is de bloeddruk niet te hoog dan zit er niets anders op om de bevalling rustig af te wachten. Een aantal tips om nog meer vocht te voorkomen zijn: zoutarm eten, veel drinken, vochtafdrijvende thee, het voeteneinde iets verhogen, niet te lang stilstaan. Je zult echter merken dat het vocht pas echt weg gaat als je bevallen bent.

Vrijen

Vrijen mag in de zwangerschap. Dit kan geen kwaad voor de groei van het kindje. Wel kun je harde buiken krijgen. Je kunt hiervan schrikken. Vooral als je al eens bent bevallen kunnen die harde buiken pijnlijk zijn en op weeën lijken. Dit kan een aantal uren duren, soms helpt het om een warme douche te nemen, of een warme kruik tegen de onderbuik te leggen. Warmte ontspant goed. Het kan ook zijn dat je een klein beetje bloedverlies hebt na het vrijen, dit kan geen kwaad.

Wisselende stemmingen

Wisselingen in uw stemming horen bij de zwangerschap. Praat erover en laat je er niet door uit het veld slaan. Het lucht op als je erover praat en de omgeving begrijpt wat er met je aan de hand is.

Zwangerschapsstrepen

Deze worden ook wel striae genoemd. Zwangerschapsstrepen ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken. Het bindweefsel onder de huid rekt niet makkelijk genoeg mee en gaat scheuren. Er ontstaan dan rode strepen op de buik, billen, heupen en borsten. Deze strepen kun erg jeuken. Probeer tijdens de zwangerschap de huid goed te masseren en mee te rekken. Voorkomen lukt niet, het krijgen van deze strepen is erfelijk. Na de zwangerschap verdwijnen de striae niet, maar ze worden wel lichter van kleur.